Help, ik ga scheiden (de scheidingsmelding)

Help, ik ga scheiden (de scheidingsmelding)

Wanneer je gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Als jij degene bent die de echtscheiding wilt, moet je er rekening mee houden dat jij zelf al gewend bent geraakt aan het idee dat jullie gaan scheiden. Voor je partner kan dit als een verrassing komen. Zelfs als je al heel vaak met hem of haar hebt gesproken over een echtscheiding, kan het zijn dat je partner dit nooit serieus heeft genomen en er nooit bij stil heeft gestaan dat je echt wilt scheiden.

Het is daarom erg belangrijk dat je een duidelijke scheidingsmelding doet aan je partner. Als je niet weet hoe je je partner moet vertellen dat je wilt scheiden, kun je dit eerst met je advocaat te bespreken.

Een scheidingsmelding is niet alleen nodig omdat je je partner dan (nogmaals) kunt uitleggen waarom je wilt scheiden, maar ook omdat je dan voorkomt dat je partner denkt dat er sprake is van een “bevlieging” en jouw wens om te scheiden wel weer over zal gaan.

Het is belangrijk dat je tijdens de scheidingsmelding duidelijk vertelt waarom het volgens jou beter is om uit elkaar te gaan. Kom dan niet met verwijten, ook niet wanneer je partner jou allerlei verwijten maakt. Op die manier voorkom je dat jullie tegenover elkaar komen te staan. Bedenk verder dat jouw partner tijd nodig heeft om de door jou gewenste scheiding te verwerken en gun hem of haar die tijd.

Wanneer jullie samen blijven praten, is het meestal makkelijker om de echtscheiding te regelen en kan dit ook sneller en goedkoper. Zeker als er kinderen zijn, is het belangrijk dat jullie niet tegenover elkaar komen te staan. Jullie zullen elkaar immers in de toekomst nog regelmatig tegenkomen en dan is het fijn, zeker voor de kinderen, als er geen ongemakkelijke situaties ontstaan.

Bron: van der Burg advocaat & mediator

Gerelateerde artikelen