Hoe lang moet je partneralimentatie betalen?

Hoe lang moet je partneralimentatie betalen?

Regelmatig  krijg ik de vraag hoe lang partneralimentatie moet worden betaald.

Op 1 januari 2020 is de nieuwe partneralimentatieregeling in werking getreden.  Deze is alleen van toepassing op alimentatieverplichtingen die op of na 1 januari 2020 zijn ontstaan. De nieuwe regeling heeft dus geen gevolgen voor bestaande alimentatieverplichtingen.

Verplichting tot betaling partneralimentatie ontstaan vóór 1 januari 2020

De alimentatietermijn bedraagt (maximaal) 12 jaar.

Verplichting tot betaling partneralimentatie ontstaan ná 1 januari 2020

De alimentatietermijn is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Dus als je zes jaar getrouwd bent, moet je drie jaar alimentatie betalen. Ben je 12 jaar getrouwd, dan moet je vijf jaar alimentatie betalen.

Er zijn drie uitzonderingen:

1.     In een gezin met kinderen jonger dan 12 jaar moet je partneralimentatie betalen totdat het jongste kind 12 jaar is (dus maximaal 12 jaar alimentatie);

2.     Wanneer de partners langer dan 15 jaar zijn getrouwd én degene die de alimentatie ontvangt binnen tien jaar AOW krijgt, duurt de alimentatieplicht tot de AOW-leeftijd (dus maximaal tien jaar alimentatie);

3.     Wanneer de partners langer dan 15 jaar zijn getrouwd én degene die de alimentatie ontvangt ouder is dan 50 jaar, moet maximaal tien jaar alimentatie worden betaald.

Dit is de algemene regeling. Hierop kunnen nog uitzonderingen bestaan.

Uiteraard hoeft je alleen alimentatie te betalen als je genoeg inkomen hebt.

Heb je vragen, neem dan vrijblijvend contact op.

Bron: van der Burg advocaat & mediator

 

Gerelateerde artikelen