Wat is een scheiding van tafel en bed?

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed is iets anders dan een echtscheiding. In tegenstelling tot een echtscheiding, blijf je bij een scheiding van tafel en bed met elkaar getrouwd.

Soms willen mensen wel uit elkaar, maar willen, kunnen of mogen ze niet scheiden, bijvoorbeeld in verband met hun geloof of cultuur. 

Een scheiding van tafel en bed kan dan een uitkomst zijn. Je blijft dan wel officieel met elkaar getrouwd, maar je regelt alles alsof je gescheiden bent. Bij een scheiding van tafel en bed moet de gemeenschap van goederen wel worden verdeeld. Hierdoor zijn de bezittingen en de schulden niet langer gemeenschappelijk.

Een scheiding van tafel en bed kan ook een uitkomst zijn als je nog niet zeker weet of je wilt scheiden. Als je van tafel en bed gescheiden bent en je besluit toch bij elkaar te blijven, is het makkelijker om weer samen verder te gaan dan wanneer je gescheiden bent. Je hoeft namelijk niet opnieuw met elkaar te trouwen, maar hoeft de rechtbank slechts te verzoeken de registratie van de scheiding van tafel en bed in het huwelijksgoederenregister ongedaan te maken.

Verder kan de financiële situatie een reden zijn om van tafel en bed te scheiden. Wanneer je van tafel en bed bent gescheiden, ben je in ieder geval niet langer aansprakelijk voor schulden die door de ander worden aangegaan.

De procedure om te komen tot een scheiding van tafel en bed is dezelfde als bij een echtscheidingsprocedure. Er komt dus een uitspraak van de rechtbank en je hebt een advocaat nodig. 

Let er wel op dat je, omdat je bij een scheiding van tafel en bed nog getrouwd bent, niet met iemand anders kunt trouwen. Dat is alleen mogelijk wanneer de scheiding van tafel en bed wordt omgezet in een echtscheiding. Omzetting in een echtscheiding kan alleen wanneer je  drie jaar van tafel en bed bent gescheiden of, wanneer dat niet het geval is, jullie beiden de echtscheiding wensen. 

Heb je vragen, neem dan vrijblijvend contact op.

Bron: van der Burg advocaat & mediator

Gerelateerde artikelen